JARDIN DE LOUISE 

Middelweg 12a, Molenhoek 

 

Aan de rand van het dorp Molenhoek, op de hoek van de Middelweg en de Franciscanessenstraat, ligt de “Jardin de Louise“, een tuin van oorspronkelijk een kleine 5000m2, aangelegd op een braakliggend maisveld, ooit eigendom van de orde van de Franciscanessen. Eind jaren ’80 werd begonnen met de aanleg van de tuin: er kwamen paadjes en vijvers en de beukenhagen en buxushaagjes werden geplant, evenals de bomen (w.o. een Liriodendron tulipifera, Albizia julibrissin 'Ombrella' ,een Tetradium daniellii ofwel een bijenboom) en veel struiken waaronder veel viburnums en Acers. Engelse tuinen dienden als inspiratie voor de tuinkamers op kleur: een blauwe en een roze tuin aan de voorkant en een stralende witte tuin aan de achterzijde.

Vanaf 2000 zijn de tuinkamers opnieuw ingericht om meer structuur te creëren. De Engelse borders werden vervangen door een formele blauwe tuin en de roze tuin werd een strakke tuin met een mediterraan tintje, rozen rond de twee vijvers en gazons die de ruimte benadrukken. Ook in de witte tuin zijn ruime gazons en borders, omgeven door een lange pergola met witte rozen (Guirlande d’ Amour).  Her en der staan beelden. Hoewel de tuinen divers van aard zijn sluiten zij mooi op elkaar aan en gaat er een groot gevoel van rust uit, maar met een vleugje romantiek. Ook dieren hebben er een thuis: in de boomgaard lopen  schapen en kippen.

Vanaf 2021 is de tuin gesplitst en is de Oosterse Tuin, De Gele Tuin en een deel van de schapenwei in andere handen overgegaan.

Hoewel de tuin het hele seizoen zijn schoonheid laat zien is er een hoogtepunt in juni als in de Witte Tuin de 50 m lange rozen pergola met witte Guirlande d'Amour een romantische uitstraling geeft.

 

 

 

 

George & Agnes Wullems

Tel.: 024 3583119; 06 22262126;

Email: georgeenagnes@jardindelouise.nl